Espresso

Pogledajte asortiman!

Potrebno je 7g kvalitetne mješavine prženih kafa, mlin za mljevenje, oko 30 cc vode na 90°C, pritisak oko 9 bara i 30 sekundi za ekstrakciju. Ovo je definicija espresso kafe.

Pijenje espresso kafe je tako jedinstveno i takvo zadovoljstvo se ne može postići drugim napicima dobivenim od prženih zrna kafe.

Espresso je napitak koji nas najviše stimuliše, koji «razbuđuje». A to nije rezultat sadržaja kofeina. U principu espresso ima manje kofeina od kafa pripremljenih na druge načine prije svega zato što Arabika sadrži manje kofeina od Robuste, ali i što je kratko vrijeme ekstrakcije pa se ne rastvori cijela količina kofeina sadržana u mljevenim zrnima.

Na ovaj način dobije se odličan napitak sa balansiranom količinom kofeina.
Veći stimulativni efekat daju druga svojstva zrna. Punoća i aroma su nešto posebno što izdvaja espresso kafu, jer od svih metoda ekstrahovanja jedino espresso metod vreloj vodi dodaje još jedan značajan faktor – pritisak.

Upravo zahvaljujući pritisku espresso aparata moguće je ekstrahovati i emulgovati dio ulja i koloida i na taj način postići veću stimulaciju naših čula.

Boja pjene može biti pokazatelj kvaliteta.

  • Espresso nedovoljno ekstrahovan – svijetla, tanka pjena. Nema punoće, ukus i aroma slabi.
  • Espresso previše ekstrahovan – tamna, smeđa pjena sa bijelom mrljom ili rupom u sredini. Tanka pjena, jaka, gorka aroma sa oštrim ukusom.
  • Espresso pripremljen od Robuste – sivkasta smeđa pjena. Slaba aroma, gorak ukus koji je često oštar.
  • Perfektan espresso – svijetlo smeđa pjena do crvenkasto smeđe. Dugotrajna pjena, aromatična, sa punoćom ukusa, slatkasta, balansiranog ukusa i arome koji dugo traju i nakon konzumiranja.

Umjetnost espresso kafe je nauka i samo slijedeći tačno određene postupke moguće je postići najbolji rezultat u svakoj šoljici i dobiti ekstra kvalitet. Ti postupci se mogu predstaviti formulom koju u Italiji, kolijevci espressa zovu «4M». To su četiri faktora od koji zavisi kvalitet espresso kafe:

  • Miscela – mješavina
  • Macinadostore – mlin
  • Machine Espresso – aparat za kafu
  • Mano – ljudski faktor

Mješavina

Espresso sa balansiranim ukusom ne može se dobiti samo iz jedne vrste kafe. Više vrsta kafe moraju se zajedno miješati da bismo dobili ugodanu i prijatnu aromu i pun ukus.

Tajna idealne mješavine se postiže korištenjem visokokvalitetnih sorti oprane kafe Arabike koja obogaćuje ukus i aromu. To smo mi u Vispaku shvatili još davne 1974. godine kada smo počeli sa proizvodnjom espresso kafe.

Mlin

Mljevenje je važna faza u pretvaranju pržene kafe u espresso. Iako se danas za kućnu primjenu najviše prodaje mljevena kafa, za espresso je najvažnije da se kafa samelje neposredno prije pripreme.

Funkcija mlina je da kafu pripremi za najpovoljniju ekstrakciju rastvorljivih i nerastvorljivih supstanci.

Svaka mješavina ima svoje posebne zahtjeve za mljevenje, a to zavisi od: strukture, vlažnosti zrna i nivoa vlage okruženja. Ovaj posljednji faktor određuje krupniju ili sitniju meljavu ( od 1 mm do nemjerljivog praha)

Održavanju mlina treba posvetiti pažnju, jer ako se to ne čini ne može se postići željeni kvalitet kafe.

Aparat za espresso kafu

Espresso kafa se počela koristiti tek poslije II svjetskog rata. Nedostatak kafe na tržištu i njena visoka cijena uticali su na pronalazak espresso kafe. Uz minimalnu količinu kafe dobio se maksimalan rezultat. Kombinacijom dva faktora – temperature i pritiska omogućeno je da se rastvorive supstance ( šećeri i proteini ) i neke nerastvorive supstance ( ulja i koloidi ) ekstrahuju iz mljevene kafe.

U Francuskoj je 1882. godine napravljen prvi prototip mašine. Sve sljedeće modifikacije nastale se zahvaljujući inovativnosti Italijana. Tako je 1901. godine firma Bezzera počela praviti espresso aparate kod kojih pritisak daje para iz bojlera. Sljedeći važan momenat je početak korištenja kompresovanog zraka ( Frančesko Ili 1935.godine ). Funkcionisanje aparata je pojednostavljeno uvođenjem velike opruge koja daje vodi odgovarajući stepen kompresije kad prolazi kroz mljevenu kafu.

Korištenje espresso aparata je veoma jednostavno. Korisnik treba da prati sljedeća pravila:

-uvijek koristiti svježu vodu ali nakon omekšavanja
-temperatura vode u bojleru treba biti uvijek između 100-130°C
-izlazna temperatura vode treba biti 85-92°C zavisno od tipa mješavine kafe
-pritisak vode treba da bude 9 bari
-vrijeme čekanja 25-30 sekundi
-doza mljevene kafe 7 g
-mlin za kafu treba redovno čistiti
-oštrice mlina – noževe treba redovno kontrolisati da bi se utvrdila njihova istrošenost.
Za perfektnu šoljicu espresso kafe potrebna je kvalitetna mješavina kafe i dobar espresso aparat.

Ali treba znati da slabo održavani aparat može biti uzrok da se napravi loša espresso kafa čak i ako imate mješavinu vrhunskog kvaliteta.

Ruka konobara

Iskustvo i tehničko znanje konobara odlučujući su u pravljenju razlike između običnog i odličnog espressa.

Prije svega konobar mora da odabere kvalitetnu mješavinu. Kafu treba da skladišti na suhom mjestu sa odgovarajućom temperaturom. Održavanju mlina i aparata mora posvetiti posebnu pažnju.

Treba izbjegavati mljeti odjednom veće količine kafe jer tada kafa gubi na aromi.

Uz Vispak Espresso kafu uživajte u svakom trenutku.

ESPRESSO PREMIUM
Kafa pripremljena od najkvalitetnijih sorti sirovih kafa. Namijenjena je dobrim poznavaocima talijanske espresso kafe.
To je visoko kvalitetna kafa punog, bogatog, ali blažeg okusa, ugodnog mirisa i izražene arome s blagim okusom čokolade.
Dobro pripremljena kafa ima kremastu svijetlo smeđu boju (boja karamela sa tamnim prugama).
Okus je intenzivan, manje gorak i manje opor zbog manjeg sadržaja kofeina.

Kafa pržena ESPRESSO 1,5kg

Jedinica pakovanja: 1,5 kg
Transportno pakovanja: 4 kom
Broj paketa: 50

Kafa pržena ESPRESSO 300g

Jedinica pakovanja: 300 g
Transportno pakovanja: 11 kom
Broj paketa: 66

Kafa mljevena ESPRESSO vakum 250g

Jedinica pakovanja: 250 g
Transportno pakovanja: 12 kom
Broj paketa: 119

Kafa pržena ESPRESSO 1kg

Jedinica pakovanja: 1 kg
Transportno pakovanja: 6 kom
Broj paketa: 40

Kafa pržena ESPRESSO VISCAFE 1kg

Jedinica pakovanja: 1 kg
Transportno pakovanja: 6 kom
Broj paketa: 40

Kafa mljevena ESPRESSO doza 140g

Jedinica pakovanja: 7 g
Transportno pakovanja: 3x20kom
Broj paketa: 150

Kafa pržena ESPRESSO premium 1kg

Jedinica pakovanja: 1 kg
Transportno pakovanja: 6 kom
Broj paketa: 40